Tuesday, February 16, 2016

Kerinduan

Assalamualaikum,
Cuti sem dah nak habis. Sebenarnya tak sabar nak balik UiTM or tak nak ni. Kalau fikirkan pasal makanan dan makanan dan makanan, tak nak balik tapi bosan, tak ada kerja sangat, tak buat apa, so baik balikkan? ti bila balik, tengoklah sibuknya, kelasnya, aktivitinya. Huh. 

Tak disangka, dah part 4 dah. Maksudnya sem 4 la. UiTM panggil part. Dengan segala subjek part 4 ni tak tahulah macam manakan. Okay. Cuti-cuti ni Amalina banyak ambil gambar. Gambar itu dan ini. Why? Bosan dan mempertingkatkan kemahiran. hahaha. 





Tak ada la kerjanya bergambar je. Memasak pun ada k. Siapa kata budak Masscomm tak boleh memasak. Dalam keinginan mencuba tu, teringatlah seorang kawan kat UK ni. Dah lama dah dia cakap pasal Fruit Tart so Amalina pun try buat. Ya Allah, patutlah mahal, leceh buatnya. Banyak keje. Kulitnya lagi. Buahnya susah nak cari. Okaylah, dah membebel panjang ni. Jom kita tengok resepi ni. 

Tart crust / kulit
170 gm majerin / butter
50 gm gula aising
1 biji telur Gred C
290 gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara :
1. Pukul majerin dan gula dengan spatula. Jangan lama sangat.
2. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi.
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh yang lembut.
4. Untuk mendapat doh yang baik simpan dalam plastik dan simpan dalam peti ais semalaman.
5. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. Amalina suka nipis-nipis. hihihi
6. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar. Bakar pada suhu 170c selama 20 minit.

Bahan Kastard
1 cawan susu segar / cair
1 1/2 sudu besar tepung kastard
1 1/2sudu besar gula halus
1 sudu teh esen vanilla
1 sudu besar mentega

Cara-cara
1. Satukan susu, tepung kastard, dan gula dalam periuk.
2. Kacau dengan whisk hingga semua sebati diatas api kecil sehingga pekat. Kena selalu kacau supaya tak berketul.
3. Matikan api kemudian masukkan mentega dan esen vanilla. Biarkan sejuk.

Buah-buah pula kiwi, strawberry, anggur ataupun guna ikut cita rasa kita. Amalina letak buah yang senang dapat. Anggur, mangga dan buah naga. Pelikkan? but okaylah. Nampak Malaysianya. Hahaha. Resepi ini Amalina rujuk dari bliogger masakan terkenal Puan Azlita Aziz. Banyak lagi resepi yang kita boleh dapat kat blognya. Klik je kat nama tu.


Sedap ok!hahaha

No comments:

Post a Comment